Zanimljivosti

Ništa nije kao kada probate prve jagode u sezoni, iako ponekad znaju biti zelene. Šta više, zelene jagode su takođe ukusne, pa ih čak i profesionalni kuvari koriste u salatama i kolačima. Ipak, većina nas ih i dalje više voli crvene i sočne. Kako god da ih volite, kladimo se da niste znali ove činjenice:

  1. Jagode su jedino voće koje svoje seme nosi na spoljašnosti. Jedna jagoda je u proseku prekrivena sa oko 200. Nije ni čudo što je dovoljan samo jedan zalogaj da vam se seme zaglavi u zubima.
  2. Jagode zapravo nisu bobičasto voće, kao što su kupne ili grožđe. Seme bobičastog voća se nalaazi u plodu, a ne spolja.
  3. Jagode pripadaju porodici ruža. Ako ste ikad videli kako izgleda stablo jagode, jasno vam je.
  4. Jagoda je višegodišnja biljka. To znači da, kad ih jednom posadite, one će nastaviti da rađaju iz godine u godinu.
  5. Stari Rimljani su koristili jagode u medicinske svrhe. Služile su za lečenje depresije, groznice, kamena u bubregu i drugih bolesti.
  6. Smatra se da jagode smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Ne sadrže mnogo kalorija, a imaju dosta vitamina C, B6, K, vlakana i kalijuma.
  7. Jagode sadrže mnogo nitrata. Zbog toga one omogućuju da krv i kiseonik lakše teku kroz organizam. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji jedu jagode pre vežbanja izdržljiviji i lakše sagorevaju kalorije .
  8. 100 grama jagoda sadrži samo 50 kalorija i 0 grama masti. Da li je neko za još?
  9. Svaka jagoda ima više vitamina C nego narandža, što predstavlja 140 % naših dnevnih potreba.

 

Strawberries-basket