Ništa nije kao kada probate prve jagode u sezoni, iako ponekad znaju biti zelene. Šta više, zelene jagode su takođe ukusne, pa ih čak i profesionalni kuvari koriste u salatama i kolačima. Ipak, većina nas ih i dalje više voli crvene i sočne. Kako god da ih volite, kladimo se da niste znali ove činjenice:
- Jagode su jedino voće koje svoje seme nosi na spoljašnosti. Jedna jagoda je u proseku prekrivena sa oko 200. Nije ni čudo što je dovoljan samo jedan zalogaj da vam se seme zaglavi u zubima.
- Jagode zapravo nisu bobičasto voće, kao što su kupne ili grožđe. Seme bobičastog voća se nalaazi u plodu, a ne spolja.
- Jagode pripadaju porodici ruža. Ako ste ikad videli kako izgleda stablo jagode, jasno vam je.
- Jagoda je višegodišnja biljka. To znači da, kad ih jednom posadite, one će nastaviti da rađaju iz godine u godinu.
- Stari Rimljani su koristili jagode u medicinske svrhe. Služile su za lečenje depresije, groznice, kamena u bubregu i drugih bolesti.
- Smatra se da jagode smanjuju rizik od srčanih bolesti i raka. Ne sadrže mnogo kalorija, a imaju dosta vitamina C, B6, K, vlakana i kalijuma.
- Jagode sadrže mnogo nitrata. Zbog toga one omogućuju da krv i kiseonik lakše teku kroz organizam. Istraživanja pokazuju da su ljudi koji jedu jagode pre vežbanja izdržljiviji i lakše sagorevaju kalorije .
- 100 grama jagoda sadrži samo 50 kalorija i 0 grama masti. Da li je neko za još?
- Svaka jagoda ima više vitamina C nego narandža, što predstavlja 140 % naših dnevnih potreba.