USKLADITI PROIZVODNJU HRANE I BIOMASE

Konferencija o biomasi pod nazivom „Održivi rast i biomasa“ održana je u četvrtak, 26. marta 2015. godine u Beogradu u organizaciji Ambasade Finske, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Privredne komore Srbije (PKS) i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Svrha Konferencije je upoznavanje i povezivanje institucionalnih i privrednih aktera iz Finske i Srbije sa ciljem stvaranje uslova za intenziviranje ulaganja u korišćenje biomase u energetske svrhe.
Ovom prilikom državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović izjavila da je mogućnost za korišćenje energije proizvodnje energije u proizvedene iz biomase značajna sa više aspekta.
– Primena biomase kao energetskog resursa može imati pozitivne efekte samo ako je zasnovana na konceptu održivosti. To znači da je potrebno sprečiti takmičenje između proizvodnje hrane i proizvodnje energije iz biomase, racionalno koristiti biomasu na osnovu indikatora i očuvati kvalitet zemljišta kao i organski sadržaju u proizvodnji biomase, izjavila je Stana Božović.
Podsetila je da je proizvodnja energije iz biomase u Republici Srbiji prepoznata kao veliki potencijal, što je i ugrađeno kroz usvojene strateške dokumente iz sektora životne sredine, poljoprivrede i šumarstva.

Izvor: poljoprivrednik.net, mpzzs.gov.rs

This entry was posted in Vesti.