ŠTA JE BOLJE – KOMORA ILI ZADRUGA?

 

Grupa subotičkih poljoprivrednika planira da do 15. maja osnuje Poljoprivrednu komoru, dok pojedini agroekonomisti predlažu oživljavanje zadrugarstva.

Kako je izjavio jedan od inicijatora te ideje, poljoprivrednik Branko Vujić, formiranje grupacije se očekuje do 15. maja ne samo u Subotici, već u još 20 do 25 drugih vojvođanskih gradova, odnosno privrednih komora.

Formiranje komora, po njegovim rečima, bilo bi organizovano po ugledu na zapadne zemlje, s prilagođavanjme ovdašnjim uslovima.

-Visokorazvijene poljoprivredne zemlje imaju svoje poljoprivredne komore, a poljoprivrednici su, i pored svojih udruženja koja i tamo postoje, članovi poljoprivredne komore i sve ono što ih tišti, sve ono što treba da izbore od njihovih vlada izbore preko poljoprivrednih komora, kaže Vujić

Zadatak komora, dodao je Vujić, biće briga o primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kroz uključivanje u donošenje novog zakona o zemljištu, posebno u delu izdavanja zemljišta, i borbe za izdavanje više državnih sredstava za podršku ovoj proizvodnji.

-Interesovanje je izuzetno veliko, ono živi u nama dve godine, ljudi su spremni da se za ovo bore, mislim da ćemo na ovaj način, ako uspemo da ofomimo barem 15 grupacija, pokazati Ministarstvu poljoprivrede i Vladi da će morati drugačije da nas posmatraju, dodao je on.

Predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije i profesor Poljoprivrednog fakulteta Miladin Ševerić smatra, međutim, da bi umesto formiranja jedne takve komore mnogo bolje bilo revitalizovati Zadružni savez.

On je rekao da je, za razliku od komora, koje su svojestvene preduzećima, zadrugarstvo svojstveno primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji na porodičnim gazdinstvima.

Ševarić je tako podsetio na tradiciju zadrugarstva, jer je Srbija jedna od privih zemalja koja je osnivač Međunarodnog zadružnog saveza u Londonu 1895. godine.

-Ne vidim razlog da napuštamo tradiciju. Bojim se da težnji za pomodarstvom i da budemo ’in’ kako se to kaže, često gubimo korene sa tradicijom i sa onim što je karakteristično za našu zemlju, rekao je profesor.

Izvor: b92.net